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Question and Answers 
 

General Question Answer 

Section 2-5 If gymnasts fails to leave podium after removing board is it a 0.30 
or 0.50 deduction? 

It is 0.50 because the gymnast is fulfilling the role of coach. 

Section 6-9 When there is clear no DV (gymnast fails to land on her feet, did 
not grasp the bar at all) then deduct only for fall, 1.00. 

Yes, only for the fall.  
 

 Precision 0.1 + Body shape max.0.5 = cumulative .0.60? 
Height 0.3 + Body shape max.0.5 = cumulative .0.80? 

Yes 
Yes 

 Is developpe technique for Split leap fwd on FX acceptable? 
Is developpe technique for Split leap to ring acceptable? 

Yes 
Yes 

 
 front leg below horizotal 0.1 

 Insufficient split 0.3 
 Can have 0.4 deduction? 

No, judge may choose 0.3 or 0.5  for “Body shape” deduction 
 

 
;   Does a half turn change the element to a 

different element? 

Elements are different, but on FX, they are in same box so can only be 
performed one time in the routine to receive DV. 

 
 =  is both are the same element? 

On FX, they are in same box so can only be performed one time in the 
routine. 

 
Can  have a straight back leg? 
 

D panel requirements: Back leg bent at min.135 ̊  
This will be added to Sec.9.3 of the COP’17. 

 

What value is this leap?  =  
 
Are they same elements? 
 

 this element is “D” and it utilises a tour jete technique, requiring 
front leg to be at horizontal  

this element which is split leap ring followed by 360° is yet to be 
performed. When performed it will be considered a different 
element. 



 
If the gymnast perform  and turn do not completed, what 
element we should give it? 
 
 

It will be recognised as  and no deduction for leg position. 

If the technique is split leap ring followed by 360° ( ) then it will 
be considered split leap ring followed by 180°. Both elements yet to 
be performed. 

 If split leap ½ turn has a diagonal leg position is it a tour jete?  
 

BB & FX   

(2.301 on BB & 1.201 on FX) this requires horizontal leg position 
(deduction for body  shape if not horizontal) 

  (2.404 on BB & 1.201 on FX) this requires diagonal leg position 
(deduction for body shape if not diagonal) 

 How do you count number of elements for Short exercise? All apparatus: Count all elements, except those not rewarded DV due 
to technical failure or repeated.  
FX:  Acro elements performed after the last counting acro line will be 
counted for Short exercise.  

Section 10 
Vault 

Can Yurchenko mat be used for all Yurchenko entry vaults even if 
not in group 4?   

Yes – can be used for Yurchenko entry vaults from group 1, 4 and 5 

 When is the vault Handspring Front Salto Layout ½ considered a 
Tsukahara (Kasamatsu) Layout Salto?  

When there is ¼ - ½ TURN (90°-180°) in 1st flight phase  

Section 11 
Uneven Bars 

If hit mat before the kip or during kip or fall following Pak Salto, 
does the fall belong to Pak or to glide? 

 

The fall belongs to the Pak Salto regardless of timing of the fall or hit 
the mat. 
 Give DV, CR but no CV 

 What are the max deduction for one element? 

 bent legs 0.5 
 bent arms 0.5 
 angle 0.3 

There is no maximum deduction for one element in the COP. 
Therefore in this case it will be 1.30 deduction. 
 

 
 

If gymnast arrives in support or grasps the bar before a 
fall do we give DV? 

 
 
Yes 



 
If gymnast hits the bar does she receive CV? 

 
  
Yes  

 
If   is devalued to “D” can it still be used for CV? 
 
What is the value of Adler if no hip extension? 

 
No because all D and C elements must have flight or turn 
 
Award D and deduct 0.30 for angle of completion, 0.10 body 
alignment. 

 
Can we reward +   for CV 

 
Yes, can reward, E elements do not need flight or turn for CV 

 If gymnast hit bar with feet in salto and then hit mat, what is 
deduction? 

Only deduct for hit the mat – 1.00 deduction. 

 Can a gymnast walk under the LB before she acknowledges the 
D-panel and starts the exercise?  

Yes, with no deduction 

 Is there any deduction if the gymnast brush the mat after Pak 
salto? 

No deduction for brush mat.  

 
If the gymnast hit the bar with one foot in  and then falls 
(after grasping the bar) 

Deduction is 1.00 for fall and award DV.  

Apply execution deductions in  

 In flight element, if the bar vibrates and then fall occurred, give 
DV or not?   

There must be a grasp. 

 
Performing a kip after  type element do you consider empty 
swing? 

 
Deduct for empty swing. 

 
Deduction for Pak Salto, do they also apply for  and ? 

 
Yes 

 

  and are different elements?  has been removed from the code. 
The turn must occur in the flight phase. 

 What is the process for the late finish of turn on eagle giant 1/1 
turn on one arm? 

Deduct for the angle of completion of the turn (0.1, 0.3, 0.5). 
If turn does not begin prior to vertical then award “D” (3.410). 



 If flight element is caught with one arm and the other arm over 
the bar with  trunk contact of bar, to finish in momentary hang, 
what is the deduction? 

Deduct 1.00 for fall on apparatus. DV is awarded but execution 
deductions for salto is taken. 
 

 
Can  be used as a mount and fulfil CR1? 

Yes 

 

If mount 1.204 and 1.408 can have a kip after is this 
considered an empty swing? 

 
Yes, there will be deduction for an empty swing. 

 
If gymnast does a  with 360° and  performs a kip after? 
 
If the 360°is on the back swing ? 

 
It will be considered an empty swing. As per COP Section 11/ page 2. 

If a gymnast performs a swing with a 1/1 turn after then this is an 
element not in COP so it will need to be submitted.  

 
Does element 2.303  fulfil CR #4 for flight? 

 
No, flight must be over the bar or salto. See COP Section 11/ page1. 

 What is the criteria for awarding Gienger salto stretched or 
Jaeger salto stretched? 

Stretched body position in the head up position.  

 
Are these considered different grips   ? 

 
Considered same grip – both are regular grip. 

 When there is a hit of the bar and an empty swing should both 
deductions be taken? 

Yes 

 What is the root skill for Line 5.101 to 5.501, Line 5.102 to 5.402, 
Line 5.103 to 5.403 and Line 5.104 to 5.404? 

Elements in these lines in the code will not be considered for the root 
skill principle. 

Section 12 
Balance 
Beam 

 is acro flight element or not? 
 
Not a flight element 

 What is value of Forward Salto tuck with ½ turn? 
 

No value assigned until it is performed. The technique gymnasts use 

currently is a Barani . 

 What is the value of aerial cartwheel to land on two feet? Same as aerial cartwheel according to Section 7/ page2. 

 What is value of sissoné if front leg is horizontal If the front leg is horizontal, then recognize as sissoné and deduct for 
body shape.  

 



 What is the principle regarding the counting of acro elements 
when there is no dismount on BB? 

As per Sec.12  

 What is included in artistry on BB? Those listed under artistry and composition in Code – 12.5. 

 

Do you credit SB   ? 
Yes, acro elements (flight and non-flight) can be repeated and do not 
need to be directly connected. 

 What is the meaning of amplitude of leg swings and kicks? 
 

Maximum split / extension in all movements that have leg swing or 
choreography with kicks. 

 
When   awarded a Johnson if turn is incomplete? It will be awarded  when there is a clear straddle position 

evident, otherwise recognize    

 When is it considered No fall when a gymnast has no dismount? No fall will be taken if a gymnast does for example round off straight 
jump off the end of beam (intentionally) and land on feet. No DMT 
will be awarded. Landing deductions will be applied. 

 
Could   +  be considered rebounding? 

 
This can not be considered rebounding.  

Section 13 
Floor 
Exercise 

Where will  be placed in symbol chart? 
1.209 

 
If the second acro line is can we deduct for subsequent 
line? 

 
No because it is not an acro line. 
 

 
Can there be indirect CV for ? 
 

Yes, award CV + 0.10 for C + D (indirect connection)  

considered “B” if not connected to a salto (directly or indirectly) 

 
What is CV for ? 

 
Award Total CV +0.10; for C + C direct  or C +  X + D indirect  

 
What CV is awarded for     ? 

 
Award CV +0.10 for A + A + D (indirect connection)  

 Is lack of variety into corners only applied one time for entire 
exercise? 

Yes (WAG NL #40) 
 

 



 
Does  considered as acro series?  Yes, it is acro line 

 What is the difference between subsequent acro line and more 
than one subsequent acro line? When is the second deduction 
applied. 

Deduction for Subsequent acro line is applied when there is no, or 
not enough choreograply between two acro lines. 
 
If then a third acro line on same diagonal performed  

 with enough choreography then apply deduction 0.10 for “More 
than one subsequent acro line”  

 if performed without choreography then apply deduction 0.10 for 
“Subsequent acro line” and 0.10 for “More than one subsequent 
acro line”). 

 What is the requirement to receive CV when gymnast performs 

+  ? 
 

must be completed exactly and in the required position 

Support leg and hip must be extended prior to  CV will be 
awarded as per Section 7.4.1. 

 The side salto piked is an element on floor, how do we evaluate 
this element? 

This element will be removed from the table of elements 

 Does the connection of acro elements with turns principle 
applies to jumps/leaps connection? 

No  

 

What is the requirement for Attitude position in ?  

Required attitude position in the turn    
(knee of free leg at horizontal throughout turn). If back leg at side 

then consider only  

General If gymnast exceeds 60 seconds and the routine is terminated is 
the deduction for “No DMT” applied? 

Yes 

 If gymnast exceeds 60 seconds and the routine is terminated is 
the deduction of 0.30 for “Time exceeded” taken? 

No 

 


